Odzież piekarska ? na co należy zwrócić uwagę podczas zakupu?
Data dodania: 27-12-2022
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog
Odzież piekarska ? na co należy zwrócić uwagę podczas zakupu?
Nie tylko pracownicy służby zdrowia są zobligowani do noszenia odzieży ochronnej. Tę muszą zakładać także ludzie zatrudnieni w gastronomii, w tym w branży cukierniczej i piekarniczej. Spełnia ona szereg istotnych funkcji, do jej noszenia zobowiązuje polskie prawo. Odzież piekarska jest dziś dostępna w różnych fasonach. Na co należy zwrócić uwagę podczas zakupu?Odzież piekarska ? na co należy zwrócić uwagę podczas zakupu?
Nie tylko pracownicy służby zdrowia są zobligowani do noszenia odzieży ochronnej. Tę muszą zakładać także ludzie zatrudnieni w gastronomii, w tym w branży cukierniczej i piekarniczej. Spełnia ona szereg istotnych funkcji, do jej noszenia zobowiązuje polskie prawo. Odzież piekarska jest dziś dostępna w różnych fasonach. Na co należy zwrócić uwagę podczas zakupu?Produkcja żywności a bezpieczeństwo mikrobiologiczne
Pieczenie chleba, bułek czy przygotowywanie tortów wymaga nie tylko wiedzy oraz doświadczenia, ale też zapewnienia odpowiednich warunków sanitarnych. Produkcja żywności jest objęta licznymi regulacjami, które mają za zadanie zapewnić bezpieczeństwo mikrobiologiczne oferowanych wyrobów. Wszyscy pracownicy piekarni, cukierni i restauracji muszą posiadać ważną książeczkę sanepidowską. Podczas jej wyrabiania konieczne jest kilkukrotne powtórzenie badań przesiewowych w kierunku bakterii z rodzaju Salmonella.Grube rękawice materiałowe i ich rola w piekarni
Kluczową rolę odgrywa higiena pracy piekarza czy cukiernika. Wytwarza on produkty, które zostaną spożyte bezpośrednio bez wcześniejszego poddania obróbce termicznej. Niektóre składniki w stanie surowym, w tym jajka, nie powinny mieć bezpośredniego kontaktu z wypieczonym ciastem. Blaty, na których wykonuje się prace, należy regularnie czyścić i przemywać. Dekorację tortu przeprowadza się w rękawiczkach jednorazowych, natomiast wyjmowanie bułek czy chleba w grubych rękawicach materiałowych, które jednocześnie chronią przed poparzeniem.Odzież piekarska ? dlaczego jest potrzebna?
Pieczenie chleba i ciast to czynność, która często prowadzi do zabrudzenia ubrań. Ponadto można na nich przenieść potencjalne patogeny wywołujące zatrucia pokarmowe u konsumentów. Z tego względu niezbędna jest odzież piekarska, którą należy nosić podczas prac związanych z wyrabianiem ciasta i wypiekiem chleba oraz bułek. Ta musi spełniać ściśle określone wymagania. Na co należy zwrócić uwagę przy jej zakupie?Ubrania piekarskie i ich wytrzymałość mechaniczna
Ubrania piekarskie trzeba regularnie i dość często prać. Ta czynność jest konieczna ze względów sanitarnych. Niestety, detergenty i intensywne obroty wirówki przyczyniają się do uszkodzeń mechanicznych. Kiepskiej jakości tkanina szybko ulegnie zmechaceniu i skurczeniu. W rezultacie stanie się bezużyteczna i pojawi się dodatkowy wydatek. Odzież piekarska M&C jest w 100% wykonana z bawełny, dlatego doskonale znosi pranie nawet w wyższej temperaturze z dodatkiem płynów dezynfekujących.Bluza piekarska i spodnie ? dlaczego nie powinny być obcisłe?
Zarówno bluza piekarska, jak i spodnie do kompletu powinny charakteryzować się nieco luźniejszym krojem. Ubranie mocno przylegające do ciała krępuje ruchy, a wyjmowanie chleba z pieca wymaga swobody. Inaczej może dojść do wypadku w pracy. Odzież piekarska nie może drażnić skóry, gdyż przyczyni się wówczas do dekoncentracji pracowników. Warto postawić na ubrania wykonane z przyjemnej w dotyku tkaniny, która pozostaje przyjazna dla skóry. W tę definicję doskonale wpisuje się bawełna, która charakteryzuje się wysoką przewiewnością i miękkością. Zapewnia prawidłową cyrkulację powietrza, przez co ciało się nie poci. Jest to niezwykle istotne, ponieważ piekarz czy cukiernik pracuje tuż przy piecu, czyli w nagrzanym pomieszczeniu.Bawełniane spodnie piekarskie ? dlaczego biel to najlepszy kolor?
Biorąc pod uwagę wyżej wskazane uwarunkowania, lepiej sprawdzą się mniej zabudowane bluzy piekarskie. Te oferowane przez polską markę M&C, które możesz nabyć w naszym sklepie internetowym, posiadają trójkątny dekolt. Warto dobrać do nich wysokiej jakości spodnie piekarskie z bawełny, które nie uciskają ciała i zapewniają wysoki komfort noszenia. Można je zamówić w szerokim zakresie rozmiarów. Odzież piekarska M&C jest biała, przez co doskonale wpisuje się w specyfikę branży. Nie widać na niej śladów mąki, które stałyby się mocno zauważalne na ciemniejszym tle. Ponadto białe ubrania można łatwiej prać, gdyż w miarę upływu czasu nie tracą pigmentu i nie płowieją. W celu zachowania idealnego odcienia wystarczy dodać do nich specjalne chusteczki.Znakowanie odzieży piekarskiej ? na czym polega?
Nasza firma oferuje znakowanie odzieży piekarskiej. To świetny sposób, aby stworzyć z pracowników zgrany team, który stanowi najlepszą reklamę przedsiębiorstwa. Prześlij nam gotową grafikę, możesz też zlecić wykonanie logotypu lub zaprojektować własny z użyciem naszego narzędzia. Jest ono niezwykle proste w obsłudze dzięki wykorzystaniu szablonów. Przy znakowaniu odzieży roboczej stosujemy metodę flex/flock.Komentarze (0)
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog